Fort Bragg Fire-Station Number 6

Service:

Architecture / Engineering

Sector:

Federal

Size:

8,300 SF

Location:

North Carolina
Fort Bragg Fire-Station Number 6

Cromwell provided design for the renovations of the existing Plumbing, Mechanical, and Electrical at Ft Bragg-Fire Station No 6_Bldg L360. T The renovation met the current codes, DPW requirements, and mission capabilities for a Fire Station for DES. The existing one story structure was built in 2012 and was constructed as a LEED platinum Community Emergency Services Station (CESS) / fire station. The existing facility consists of 8,300 SF. The facility has an on-grade concrete floor slab with a brick façade on concrete block walls and the sloped metal roof system is supported by steel roof trusses. The renovations will impact the entire facility and there will be minor modifications to the exterior.
 
The scope for the project was to design fixes for several issues. The existing HVAC systems, controls, and system monitoring were not working properly and were fixed. A new outside air unit was installed to help with the humidity issue in the building. Exterior sun shading devices, a high velocity fan, and split system were installed to control the heat gain from the clerestory window in the training/gym room. New drains and new floor slope in the laundry were installed to minimize floor tiles degrading from standing water. The rainwater collection system was fixed along with the pooling of water near the cistern area. The interior lighting and sensors were adjusted due to operational requirements. The existing emergency generator was too small and was upgrade to be large enough to power the entire facility during an event. A HEP connection was also installed to bring in a stand-by system just in case if something happens with the existing one. New building signage and lighting was installed at the road to identify the building better. New flashing safety awareness lights were installed at the road to make drivers aware that the fire trucks are leaving the building.